Alina & Elisa Sakko

Huhtikuussa residenssissä työskentelevät sisarukset Alina ja Elisa Sakko. Residenssijakson aikana he työstivät nykytanssia ja installaatiotaidetta yhdistävää teosta nimeltä ’made of soft, muscular material’. Teoksen työstäminen alkoi jo vuosi sitten keväällä ja se saa ensiesityksensä Lontoon Resolution nykytanssifestivaaleilla 1.6.2023.  

Teoksen koreografina ja esiintyjänä toimii tanssitaiteilija Alina Sakko. Alina on aikaisemmin työskennellyt klassisen baletin tanssijana mm. Suomen Kansallisbaletissa, ja sittemmin kouluttautunut London Contemporary Dance Schoolissa tanssitaiteen kandidaatiksi. Alinan työskentely tutkii nykytanssin saavutettavuutta erityisesti konseptuaalisella ja kokemuksellisella tasolla.Yhdistämällä kehollisesti myötäelettävään kokemukseen tuttuja elementtejä, kuten esimerkiksi popmusiikkia tai arkista tematiikkaa, Alina uskoo voivansa tuoda abstraktinkin tanssin lähemmäs yleisöä. Alina on osa kansainvälistä MOŸ MOŸ kollektiivia, jonka toiminta perustuu taiteelliselle yhteistyölle ja tuelle.

Teoksen työparina ja kanssakeskustelijana toimii kuvataiteilija Elisa Sakko. Hän käsittelee esityksen teemoja visuuaalisin elementein. Elisa on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta keväällä 2022. Elisan työskentely pohjautuu vanhojen teosten hajottamiseen, sekä muihin löydettyihin ja saatuihin materiaaleihin, joita hän purkaa ja kasaa. Työskentelyä ohjaa etenkin kiinnostus materiaalin aktiiviseen toimijuuteen. Elisa asuu ja työskentelee Turussa pääosin kuvanveiston ja installaation parissa.

'made of soft, muscular material' käsittelee (nais)kehon tilan haltuunottamista ja tilan antamista, kuulluksi tulemista ja kuuntelemista.

made of soft, muscular material is a solo discussion between taking and giving space. A female body researching how to be heard.

‘But my practice is to listen’.

It's a realistic spectacle wrapped inside a blue plastic fur coat. It's a ballad sung too loud, with a mouth too full. It's a soft humming before karaoke. It's a kiss on a carefully constructed mess.

How is it to dance with all that?

Noin parinkymmenenminuutin teoksessa käytetään elektronista räppiä ja punkkia tekevän Laua Rip:n musiikkia.

Sisarukset työskentelevät ensimmäistä kertaa yhdessä näyttämötaiteen parissa. Yhteistyö on ollut hedelmällistä. Teoksen ensimmäisen näyttämöversion jälkeen sisarukset haluavat jatkaa projektin kehittämistä tutkimalla erilaisia väyliä taiteellisen työskentelynsä jakamiselle.

https://elisasakko.weebly.com/

https://alinasakko.weebly.com/